7.11.07

Hoidosta tinkimisen hinta, missä seuraavaksi lasku lankeaa?

Uuden Suomen Niklas Herlin nosti kissan pöydälle blogissaan.

Kyse on tietysti Jokelan tragediasta. Herlin ei halua syyttää ketään, mutta osuu naulankantaan.

"Ei kannata julistaa syylliseksi sen enempää USA:ta, hevimusiikkia kuin internetiäkään. Ketään syyllistämättä nyt jokaisen pitäisi ymmärtää, millaista hintaa tulevaisuudessa maksetaan siitä, että tänään tingitään lasten ja nuorten psykiatrisesta hoidosta."

Vaikka Herlin ei halua syyllistää, niin minä syyllistän. Jo Myyrmannin tapauksen olisi pitänyt laittaa kellot soimaan. Mutta ei. Ja ei soineet kenelläkään kellot kun abiturientti piirtelee ammuskelukuvia, ihailee avoimesti Hitleriä ja Stalinia, sekä julistaa olevansa muiden yläpuolella oleva ylempi ihminen. Muut joutavat kuolemaan.

Syyllisen löytämiseksi tulee meidän katsoa peiliin. Me olemme syypäitä. Me olemme hyljänneet lapset ja nuoret joilla on mielenterveysongelmia. Vika on meissä. Ei internetissä. Ei YouTubessa. Internet ja YouTube ovat vain reaalielämän peili. Pahuus internetissä on pahuutta ihmisessä. Ja vika on meissä. Meidän on muututtava.

Tänään lankesi maksuun lasku "säästöistä" joita tehty lasten ja nuorten psykiatrisessa hoidossa. Ja tämä oli vasta yksi erä. Lisää tulee. Ja korot vain kasvavat, samoin kuin pääoma. Ja se on vain oma vikamme. Ei musiikin, ei internetin, vaan meidän.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kuten itse ajattelen: ei tämä tapahtunut tyhjiössä. Yhteisö on aina mukana, osallinen. Me olemme kaikki syyllisiä, myös silloin kun emme vastusta vääryyttä.