14.2.08

Vanhemmat ulalla lastensa nettikäytöstä

DigiToday kertoi tänään vanhempien olevan erityisesti Yhdysvalloissa ulalla lastensa netin käytöstä.

"Yhdysvalloissa vanhemmat luulivat, että heidän lapsensa kuluttavat netissä aikaa vain kaksi tuntia kuukaudessa, vaikka lapset kertoivat kuluttavansa verkossa jopa 20 tuntia kuussa."

Aivan pureksimatta ei DigiTodayn toimittaja noita lukuja niellyt, enkä minäkään.

Tutkimus antaa kuitenkin paljon mietittävää myös Suomeen.

Kuinka hyvin suomalaiset vanhemmat tietävät lastensa netinkäytöstä? Veikkaisin, että myös meillä olisi parantamisen varaa. Eiväthän vanhemmat välitä tuon taivaallista pelien kieltomerkinnöistä (K-18 pelin ostaminen alaikäiselle on laitonta!)

Ja kuinka paljon vanhemmat itse tietävät netin vaaroista? Usein kuulee tapauksista, joissa lapset opastavat vanhempiaan netissä. Olen itsekin patistanut äitini niin Jaikun kuin Facebookin käyttäjäksi.

Jos vanhemmat ovat ulalla, niin miten lasten vahtiminen onnistuu. Veikkaisin ääripäitä. Joko ei valvota, tai netistä maalataan ilmestyskirjan peto.

Yhteiskunta ei voi ottaa yksinään vastuuta lasten nettikäytöstä. Ulalla oleville vanhemmille on siis annettava eväät opastaa ja valvoa lastensa netin käyttöä.

Populistisesti voidaan vaatia operaattoreita poliiseiksi, mutta vastuu on vanhempien.

Eikö olisi paikallaan tehdä vanhemmille pakollinen koulutus netti- ja peliasioista. Lapsi jäisi luokalleen niin kauan kuin huoltaja ei osallistu kuolutukseen.

Ei kommentteja: