Urkintalaki tulee, oletko valmis?
Liikenne- ja viestintäministeriön työryhmä ehdottaa työnantajalle pääsyä työntekijänsä sähköpostiviesteihin tietyin tiukoin ehdoin.
- HS 5.6.07
Ensimmäiseksi tuossa pistää silmään se, että nyt annetaan yrityksille oikeus rikostutkintaan. Hyvää kyllä on se, että toisin kuin netin sensuroinnissa, nyt sentään määritellään kuka valvoo valvojia.
Mutta, onko yritys kykenevä tutkimaan puolueettomasti onko henkilö syyllistynyt urkintaan vai ei? Eihän yritys, johon murtaudutaan yöllä itse suorita rikostutkintaa.
Toinen seikka joka pistää silmään on se, että urkintaoikeus olisi "kansainvälisesti merkittävillä suuryrityksillä". Ei siis esimerkiksi muutaman hengen IT-firmalla, joka kehittää uutta tuotetta. Eikö pienten yritysten liikesalaisuudet ole tärkeitä?
Kolmanneksi haluaisin tietää miten tarkasti rajataan tuo oikeus sähköpostin seurantaan. Puhutaanko sähköisestä viestinnästä ylipäätään, vai onko sähköposti nimenomaisesti mainittu tuossa? Ja onko tarkoitus rajata seuranta työnantajan sähköpostijärjestelmään, vai saisiko esim. työntekijän GMail-posteja seurata?
Mm. tekstiviestit ja puhelinliikenne on sähköistä viestintää myös. Lankapuhelimetkin toimivat samalla IP-tekniikalla kuin sähköpostikin... Saako siis myös sitä seurata?
Neljänneksi minua häiritsee se seikka, että ko. laki ei edes teoriassa estä/hidasta millään lailla teollisuusvakoilua. Joku toimittaja voisi mennä joku aamu/ilta jonkin "kansainvälisesti merkittävän" yrityksen etuovelle katsomaan kuinka paljon työntekijät kuljettavat mukanaan kannettavia tietokoneita...
Puhumattakaan, että kysyisivät näiltä keillä kaikilla on kamerakännykkä tai muistitikku mukana. Aika monella on kumpikin firman puolesta. Kuka valvoo niitä?
Ai niin, onhan tuossa ehdotetussa laissa sellainenkin pikku juttu, että se käytännössä murentaa kirjesalaisuuden...
5.6.07
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti