Sisäasiainministeriö antoi vuonna 1970 määräyksen, että kaikissa poliisipiireissä on oltava suunnitelma nuorisopoliisitoiminnasta ja sen toimintaa seurataan.
Tämän vuoksi Helsingin poliisilaitos perusti erillisen yksikön, Helsingin Nuorisopoliisiosaston, joka toimi suoraan hallinto-osaston alaisena. Tähän tehtävään valittiin poliisihenkilöitä, jotka kävivät oppilaitoksissa
pitämässä oppitunteja esikouluasteesta yläluokille vuosittain saavuttaen parhaimmillaan noin 60 000 kontaktia
Keskimäärin näiden noin 35 vuoden aikana poliisin myönteiset vuotuiset kontaktit lapsiin ja nuoriin on ollut noin 40.000 - 50.000. Poliisi on oppilaitoksissa kertonut hyvistä tavoista ja antanut laillisuuskasvatusta sekä liikennevalistusta. Tärkeää on ollut juuri se, että poliisi on kertonut mitä ei saa tehdä ja jos tekee, mitä siitä seuraa.
Mielestäni tärkeää on ollut se, että poliisit eivät ole koskaan opetuksessaan hyväksyneet sitä, että jos nyt kerran teet jotain, niin ei se ole niin vaarallista, vaan kaikista lain rikkomuksista seuraa sanktio ja lain vastainen teko ei ole
hyväksyttävä.
Helsingin Nuorisopoliisi lopetettiin syyskuussa 2007. Poliisit käyvät kouluissa enää jos muilta tehtäviltään kerkiävät.
Poliisilaissa mainittu ennalta ehkäisevä työ ei ole päätöksessä saanut niin suurta painoarvoa poliisin nykyjohdon arvostuksessa kuin poliisin näkyminen kentällä ja rikosten jälkeenpäin selvittäminen.
Helsingin nuorisopoliisi tavoitti toimiessaan n. 1 750 000 nuorta ja lasta. Mikäli edes 10% näistä johti siihen, että nuori ei syyllistynyt kiellettyyn tekoon, vältettiin 175 000 laitonta tekoa.
Nyt tämä työ on heitetty hukkaan. Kuinka monta lasta ja nuorta heitetään samalla hukkaan?
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti