24.12.03

Se on täällä, vihdoin!


Eli vuoden odotuksen jälkeen se on täällä taas. Nimittäin joulu! Toisin kuin juhannus, joka on joka vuosi, joulu on vain kerran vuodessa!

Duuni-kiireitten vuoksi joulukuu on ollut aika hekstistä, mutta ompahan aika mennyt nopeasti. Vaikka miehet ovat tunnetusti huonoja lahjojen ostajia, siis huonoja ostamaan ne ajoissa, olen saanut kaikki joululahjat ostettua ajoissa. Ekat jo lakakuussa! (todiste siitä, että vanhuus ei tule yksin, alan ilmeisesti myös aikuistua!)

Jostain syystä en koskaan ole potenut joulu-stressiä. Minusta lahjojen ja herkkujen ostaminen on hauskaa! Pyrin suunnittelemaan ajoissa mitä ostan kenellekin, ja sitten tutkin mistä se kannattaa ostaa. Teen myös osan lahjoista itse. Tänä vuonna muutama onnellinen saa rakkaudella tehtyä chili-appelsiini marmeladia (tai hilloahan siitä tuli, mutta silti...), osa sai chili-sinappia. Osasta sinapeista maltoin tehdä "mietoa" versiota, eli sellaista, jonka joutumista limakalvoille ei tarvitse pelätä, ainakaan paljoa...

Ja kaikki käytetyt chilit olivat itse kasvatettuja. Marmeladiin/hilloon meni Madame Jeannettea, ja sinappeihin Goats Weediä (ärjy), tai Aji Cito/Lemon Drop sekoitusta ("mieto").

Periaatteenani on ollut, että lahjoja saa vain rakkaimmat ja läheisimmät. Pois lukien lähimmät kaverit, joiden kanssa on sovittu lahjattomuudesta. No, kaveripiirissä on edessä tupareita, varpajaisia (vinkki, vinkki hra T. ja Neiti M.) yms. eli päässen tänä vuonna luistamaan säännöistä tuossa mielessä :-) (Ja kesäinen ylläri-kihlajaiset eivät ole unohtuneet hra A. ja neiti M., sekä kra. B!)

Tänä aamuna klo 9 on tarkoitus startata kohti Pohjois-Karjalaa, jossa edessä on vuorokauden ympäri kestävää lekottelua ja rentoutumista äitini, siskoni ja kummityttöni kanssa. Aikomus on vain nauttia, levätä ja rentoutua!

Itselleni tuo tulee onnistumaan helposti, joulu on nimittäin suunniteltu tarkkaan: mitään aikataulua ei ole, vaan naisväki ilmoittaa tuntia- 1½t ennen kuin haluavat ruokaa, ja kattavat pöydän. Synnynnäisenä sovinistina valtaan tuolloin keittiön, ja loihdin loistoaterian heille. (Vinkki: kokki joutuu harvoin tiskaamaan!)

Muille voi olla rankkaa "pienet" vaatimukseni. Esim. Stilton juustoa saa syödä vapaasti, kunhan muistaa nauttia siitä kaikkien sääntöjen mukaisesti! (Säännöt ovat itse laatimani, ja niitä ei kukaan ole tähän mennessä ymmärtänyt...)

Äitini kohotteli tänään kaupassa hieman kulmakarvojaan, kun kerroin, että edellisvuoden skandaali
ei sitten saa tänä vuonna toistua! Viime vuonna hän nimittäin kehtasi ottaa Stilton juuston jääkaapista, ja syödä sitä suoraan purkista! Stiltonin on ehdottomasti saatava lämmetä n. 30min.-1t ennen nauttimista!

Kuten joku jo varmaan arvasi, en kärsi joulustressistä pääosin siksi, että siirrän sen muille :-)

Jos joku pitää minua snobina tuon juustojutun takia, niin olkaa hyvä! Kyseessä on kuitenkin juusto, jota syön kerran vuodessa. Ja jos haluan nauttia sen omalla tavallani (Guinnes Export:in kera), niin itsepähän sen ostin!

Toinen vuoden kohokohta on vuotuinen mäti "porsastelu". Emme syö mätiä kuin siat, älkää peljätkö! Vaan nautimme siitä sivistyneesti, mutta estoitta. Eli joulupöydästä on karsittu kaikki sellainen, josta emme pidä. Kaikki saavat omia herkkujaan, minä porkkanalaatikkoa ja sisko lanttulooraa. Mutta rosolit yms. ruuat, joista me emme välitä, on karsittu pöydästä. Säästyneet rahat käytetään lyhentämättömänä mätiin!

Joulun yksi, maallinen, turhamainen ja turmeltunut, merkitys on nauttia hyvästä ruuasta hyvässä seurassa. Joulupöydässä on herkkuja, joita ei normaalisti saa, tai joihin ei normaalisti ole varaa.

Emme siis ole varakas perhe, saati, että olisimme rikkaita. Äitini on lähihoitajaksi opiskeleva yksityisyrittäjä, siskoni opiskeleva yksinhuoltaja. Itse olen nörtti. Eli joulun herkkuja varten on säästetty etukäteen. Ja lahjat on tarkkaan mietitty, mieluummin vähän, ja sitäkin mieluisaampaa, kuin ylenpalttisesti roinaa. (No, kummienona varaan oikeuden hemmotella kerran vuodessa kummityttöäni! Etenkin kun meillä on etäisyyttä n.450km)

Suosittelen muistamaan myös muut syyt juhlia joulua!

Tänäänhän on Stadin ykkös-friidun synttärit, eli Tarja H. jos luet tämän, niin hauskaa syntymäpäivää, hauskaa joulua, ja pois netistä jouluna! Ja ai niin, jatka samaa rataa, ja asetu uudestaan ehdolle!

Ja sitten se, joidenkin mielestä kyseenalainen syy juhlia joulua...

OK, joulu on sijoitettu vanhan pakana juhlan paikalle, mutta so what! Onko Jeesus lapsi syntynyt juuri tänään (tai siis huomenna) n.2003 vuotta sitten on aika merkityksetön seikka. Sillä on merkitystä mitä mitä tuo Jeesus kaveri sai aikaan. Ja ennen kaikkea mitä yritti saada aikaan. Menee jo aika syvälliseksi, mutta "Jumala on, vaikka ei uskoisi, totesi jo Juice Leskinen."

Vaikka ei Jumalaan uskoisi, niin lähimmäisen rakkaus tuskin on ihan huono ajatus! Tämä on jo vanha juttu, mutta aika ei ole hidastanut Veikon vauhtia. Mutta ei myöskään ole vähentänyt tarvetta Veikko Hursteille!

Tämä meni nyt aika syvälliseksi, mutta

HAUSKAA JOULUA!

ja koettakaa muistaa, että joulua ei vietetä siksi, että paksu humalainen kaveri tuo meille mammonaa ja tavaraa, vaan koska n. 2003 vuotta sitten tapahtui jotain maagista...

P.S. tuo kra B. tarkoittaa Koira B. ;-)

P.P.S. Jos Jeesus lapsi tänään syntyisi, eivät kolme itämään tietäjää suurimmassa osassa länsimaita pääsi maahan tuomaan lahjoja... Ja Jeesus olisi todennäköisesti pidätetty "enemy combatant" statuksella ennen pitkää, koska levitti ajatuksiaan, jotka ovat vastoin erään "land of the free":n ja demokratian kehdon johtajan ajatuksia....

Ei kommentteja: