27.2.04

Heroism under friendly fire

19 vuotias Christopher Finneystä on tullut Britannian nuorin Yrjän ristin (George Cross) saaja, kertoo BBC.

Fienney kiipesi palavaan panssari-ajoneuvoon pelastamaan aseveljeään, huolimatta ympärillä räjähtävistä ammuksista, sekä yhä jatkuvasta ilmahyökkäyksestä.

Fienney haavoittui itsekin hyökkäyksessä, ja onkin ansainnut mitalinsa, joka myönnetään vain "for acts of the greatest heroism or of the most conspicuous courage in circumstances of extreme danger." Yrjön Risti on Viktorian Ristin kanssa Britannian korkein mitali.

Kumpikin annetaan poikkeuksellisesta rohkeudesta, erona on, että Viktorian Risti annetaan vain sotilaille, ja vain "for an act in the presence of the enemy", Yrjön Risti voidaan siis antaa myös siviileille (koko Malta sai Yrjön Ristin kollektiivisesti toisen maailmansodan jälkeen), sekä urheudesta liittolaisen tulittaessa.

Fienneykin olisi saanut urheudestaa Viktorian Ristin, mikäli olisi toiminut samoin Irakin hyökätessä, mutta nyt hyökkääjänä oli USA:n ilmavoimat...

Ja mitäkö mieltä oli sankari itse mitalistaan? "I don't know what was more nerve-racking, receiving this medal or when we were under fire."

Ei kommentteja: