25.9.05

Elvis ry:n petos peittää alleen sananvapauden myynnin!

SML:n sivuilla on mielenkkintoinen "artikkeli" käynnissä olevasta keskustelusta tekijänoikeus-laista.

Siinä toistetaan mm. kanisteri Kampelan väite, että kansalaisten email-yhteyden otot olisivat olleet masinoitu kampanja. Mutta ei siinä kaikki. "Kuka voi tietää, ovatko sähköpostit edes aitoja, vai onko osa viestitulvasta vaikkapa generoitu keskitetysti. Kun kopioinnista on kyse, on internet maailman suurin kopiokone."

Ymmärrän huolen. Kun tarkastelee miten tekijänoikeusjärjestöt pyrkivät mm. petoksella ajamaan asiaa, niin voi olla vaikeaa uskoa, että toinenkin osapuoli ei käyttäisi samoja keinoja kuin itse käyttää. Ainakaan toistaiseksi ei ole tekijänoikeusjärjestöt ole osoittaneet kuin epämääräisiä väitteitä ilman mitään todisteita.

Samaan aikaan Elvis ry on kerännyt listan artisteista, jotka tukevat lakia. Kiireessä on vain tainnut unohtua kysyä artisteilta, haluavatko he nimensä listalle...

Tätä kirjoitettaessa on varmistunut, että kaksi listalla esiintyvää artistia (Sara Nunes, sekä CMX:n A.W.Yrjänä) ei ole ollut tietoinen, että heidän nimensä on listalla. Kuinkakohan moni on oikeasti tietoinen, että on "allekirjoittanut" ko. vetoomuksen?

Jos muusikoiden etujärjestö ajaa asiakkaidensa asiaa petoksella, ja väärentämällä heidän nimiään, miten mitään heidän väitteistään voidaan uskoa?

Ja ÄKT:n kanta on, että "Nyt pitää ymmärtää, että tietokoneella musiikin kuuntelu on extraa. Normaalisti musiikkia kuunnellaan autossa tai stereoiden kautta. Jos nyt käytät jotain Linuxia tai Macia, kannattaa harkita ihan tavallisen cd-soittimen hankkimista". Jos olisin muusikko, olisin todella huolissani näistä edunvalvojista...

Huolestuttavinta tässä keskustelussa on se, että nyt keskitytään vain kysymykseen laillisesti ostettujen levyjen kopiointi-oikeudesta omaan käyttöön. Kukaan ei tunnu olevan huolissaan lain sananvapautta kahlitsevasta vaikutuksesta!

Eli mediakorporaatioille ollaan antamassa oikeutta päättää mitä me luemme, katselemme ja kuuntelemme. Kuunteletko marginaalisempaa musiikkia? Esim. Etnoa? Enää ei noin vain maahan tuodakaan ETA-alueen ulkopuolista musiikkia. Eikä elokuvia, eikä kirjallisuutta.

Opiskelijoiden kimppatilaukset ETA-alueen ulkopuolelta tulevat laittomiksi. Monessa harrastuksessa alan kirjallisuutta ei ETA-alueella ole julkaistu. Esim. omaa harrastuksestani, chilen kasvatuksesta, ei Euroopassa ihan hirveästi ole kirjoiteltu... Ei siis enää kirjojen kimppatilauksia...

Tähän kyllä herätään, kun tutut erikoisliikkeet alkavat kuolemaan, ja isompienkin liikkeiden musiikki- ja kirja-hyllyt alkavat tyhjentyä. Ikävää vaan on, että silloin on jo myöhäistä. Eduskunta on jo myynyt sananvapauden, ja sen takaisin osto saattaa olla mahdotonta...

Ei kommentteja: