30.11.03

Kiviä taskussa ja kukkia chileissä

Olin viikolla Studio Pasilassa katsomassa loistavan Kiviä Taskussa-näytelmän. Niille, jotka eivät vielä ole näytelmää nähneet, niin kyseessä on kahden näyttelijän (Mika Nuojua ja Martti Suosalo) esittämä tarina irlantilaisesta kylästä, jonka lähes koko asujamisto on amerikkalaisfilmin avustajina.

Näyttelijöitä on siis vain kaksi, ja he esittävät kaikki osat. Alussa pää onkin pyörällä, kun yrittää pysyä näyttelijöiden perässä. Pian kuitenkin huomaa uponneensa tarinaan. Lavastus on minimaalinen, ja näyttelijöiden ohella tunnelmaa luo loistavasti valaistus ja musiikki, joiden ansiosta katsoja tuntee oikeasti olevansa milloin pubissa, milloin hotellihuoneessa tai suolla nostamassa turvetta.

Suosittelen lämpimästi!

Chili-rintamallakinaurinko paistaa (vaikka ulkona pimeää ja harmaata onkin). Malawi Birdsey tekee satoa, samoin kuin Lemon Drop, Peruvian Purple, Madame Jeannette, Jalapeno, Goat Weed sekä Prairie Fire.

Almapaprika, Tepin, Centellial Rainbow, sekä Habanero White Bullet ovat nupulla, eli ihan kokonaan ei taida talvi mennä kaupan chilien varassa :-)

Osa sadosta on jo korvamerkitty chili-appelsiinimarmeladiin, joka on menossa joululahjoiksi. Tarkoitus olisi myös tehdä chilisinappia, mutta en vielä ole osannut päättää käytänkö siinä Goat Weedia, vai Madame Jeannettea. GW olisi ehkä tulisuuden kannalta parempaa, mutta MJ voisi hedelmäisen makunsa puolesta sopia joulukinkun kanssa...

Täydellinen paahtoleipä, sekä täydellinen juustoleipä

Osoituksena, että yliopisto-maailma ei ole vieraantunut meidän tavallisten ihmisten elämästä, on Leedsin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa saatu selville täydellisen paahtoleivän kaava.

Kaavassa määritellään mm. leivän optimipaahtolämpötila (120C), sekä voin oikea määrä ja levityslämpötila (5C). Aikaa kaavan selvittämiseen meni 3 kuukautta ja rahaa £10 000 (€14 078). Tuohon hintaan paahtoleivän on parempikin olla täydellinen....

Jo aiemmin Bristolin yliopiston tohtori Len Fisher on kehittänyt täydellisen juustoleivän.

Tohtori Fisher ei muuten ole ihan kuka tahansa. Kirjassaan 'How to Dunk a Doughnut: The Science of Everyday Life', Fisher on tieteellisesti määritellyt parhaan leivän kastikkeen kaapimiseen lautaselta...

Ei kommentteja: