11.11.03

Onko mikään enää pyhää? Gardhu, ei enää ole single malt, vaan pure malt.

Niille lukijoille, joille whisky termistö ei ole tuttua, single malt tarkoittaa mallaswhiskyä, joka tulee yhdestä tislaamosta. Pure malt, taas on sekoitus usean tislaamon mallaswhiskystä. Sanomattakin lienee selvää kumpi on parempaa.

Nyt Diageo, joka omistaa noin puolet Skotlannin tislaamoista, on ryhtynyt käyttämään muidenkin tislaamojen whiskyä Gardhu whiskyssä.

However, the label on the bottle looks the same apart from the substitution of the words "single malt" with "pure malt".

Kuluttaja, joka on tottunut Garhuun, ei todennäköisesti huomaa mitään, ennen kuin maistaa lasistaan, ja Gardhuun tottumaton luulee saavansa "ehtaa" single malttia, eikä mitään talouswhiskyä.

Rivals claim the minor change on the label could mislead the consumer and set a disastrous precedent. William Grant and Sons, makers of the Glenfiddich single malt, wrote to every MSP last week about the "attack" on the industry. (MSP=Member of Scottish Parlament).

Asia voi tuntua pieneltä, mutta kannattaa muistaa, että Whisky, ja etenkin mallaswhisky, on yksi Skotlannin tärkeimmistä vientiartikkeleista, sekä kansallinen ylpeyden aihe. Mitenköhän Suomessa kävisi, jos Finlandia vodkaa alettaisiin valmistaa pöytäviinan reseptillä?

Onneksi allekirjoittanutta ei Garhun valmistus menetelmät sinänsä heilauta, koska henkilökohtaiset suosikkini ovat Isle of Ilay:n mallaswhiskyt, Laphroaih, sekä Bowmore etunenässä. (Bunnahaven Family Silver 1968:a ei enää tahdo löytää, mutta kyseessä on paras whisky, jota olen maistanut, hakkasi jopa Laphroiag 30v:n!)

Ei kommentteja: