Kuten jo aiemmin kirjoitin, on kesä ihmiselle vaarallista aikaa.
Suomen lähi- ja perushoitajaliiton SuPerin kyselyn mukaan kesälomasijaisia on palkattu riittävästi vain joka toisessa sosiaali- ja terveydenhuollon työpaikassa. Yhtä useassa työpaikassa käytetään kouluttamattomia sijaisia.
Viime syksynä oltiin laatimassa pakkolakia, jolla potilasturvallisuuden nimissä oltiin estämässä laillista lakkoa. Nyt ovat samat poliitikot hiljaa, vaikka hoitajia on kesällä vähemmän kuin tuo pakkotyölaki olisi taannut.
Pulaa pätevistä on esimerkiksi Hyksin neurologian, syöpätautien sekä sisätautien hoidosta vastaavassa tulosyksikössä. Siellä pätevien sijaisten määrä vaihtelee osastoittain 47 ja 100 prosentin välillä.
Se tarkoittaa käytännössä, että jollain osastolla yli puolet hoitajista vielä opiskelee alaa.
Myös Hyksin kirurgiasta, tehohoidosta ja ensihoidosta vastaavan tulosyksikön sadasta kesätyöntekijästä vain joka toinen on pätevä.
Paitsi, että tässä vaarannetaan potilasturvallisuutta, on myös näiden opiskelijoiden asema tukala. "Huomattavan suurella osalla sijaisista ei ole oikeutta antaa suonensisäisiä lääkkeitä ja hoitoja."
Entä jos opiskelija mokaa? Kerkiääkö vuoron vakihoitaja apuun ajoissa? Osaako opiskelija edes aina pyytää apua? Paitsi että potilaturvallisuus on vaarassa, on tällöin myös opiskelijan tulevaisuus vaakalaudalla.
Ei tästä kauaa ole, kun erään lähihoitajaopiskelijan elämä musertui, kun hän erehtyi antamaan hoidettavalleen yliannostuksen lääkettä. Opiskelija raukka ei ollut vielä oppinut, että vastalääkettä olisi ollut, eikä hän virheensä tajuttuaan osannut toimia niin, että potilas olisi selvinnyt.
Lopputulos: yksi kuollut ja yhden nuoren elämä pilalla. Säästöjen takia.
Toivottavasti näin ei käy tänä kesänä.
26.6.08
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti