25.6.08

Nettisensuuri etenee EU:ssa

EU-parlamentin kulttuurikomitea on julkaissut alustavan ehdotuksen valtakunnallisen media-asiamiehen viran perutamiseksi. Ehdotuksen takana on virolainen sosialisteja edustava europarlamentaarikko Marianne Mikko.

"Me tarvitsemme blogeja varten virallisen laatumerkinnän ja tiedon siitä, kuka blogia todella kirjottaa ja miksi." Toteaa Mikko.

Se, kuka tietyn blogin takana on, on siis tarkoitus varmistaa media-asiamiehelle tapahtuvalla rekisteröinnillä. Kunkin bloggaajan tarkoitusperien selvittämistä varten komitea puolestaan kaavailee vapaaehtoista merkintäjärjestelmää, jonka avulla bloggaajat kertoisivat ammatillisista ja taloudellisista taustoistaan ja intresseistään sekä paljastaisivat bloggaamisensa motiivit helposti luokiteltavalla tavalla.

Vaikka Mikko kysyttäessä kielsi, että EU-parlamentti kokisi blogien kirjoittajat uhkaksi, hän totesi kuitenkin, että "he ovat asemassa, jossa he voivat saastuttaa kyberavaruutta laajamittaisesti. Kyberavaruudesta löytyy jo entuudestaan aivan liian paljon roskapostia, misinformaatiota ja pahantahtoisia aikeita."

Kyse on siis vääränlaisen tiedon leviämisen estäminen, eli kauniimpi tapa ilmaista sensuuria.

Mikä katsotaan vääränlaiseksi informaatioksi? Onko islamiin, monikulttuurisuuteen ja siirtolaisuuteen kriittisesti suhtautuvat blogit vääränlaista informaatiota? Tätä mieltähän Suomessa ovat mm. valtakunnansyyttäjä Illman ja vähemmistävaltuutettu Suurpää.

Tai ylipäätään EU kriittiset blogit. Ovatko ne väärää informaatiota?

Ehdotus perusteluineen tuntuu enemmänkin totalitäärisen diktatuurin määräyksiltä kuin länsimaisen sivistysvaltion suunnitelmilta.

Ei kommentteja: