15.9.08

Autoton keskusta, autojen kera

Miltä tuntuisi ajatus Helsingin keskustasta, jossa ei olisi henkilö-, eikä pakettiautoja Senaatintorin, Kaisaniemen, Esplanadin ja rautatientorin muodostamalla alueella? Mikonkadulla ja Aleksanterinkadulla vain raitiovaunut kolisivat. Ei tavaroita kuljettavia pakettiautoja jalkakäytäviä tukkimassa. Rautatieaseman ympäristössä ei olisi ruuhkia, koska vain bussit ja raitiovaunut saisivat kulkea alueella.

Utopiaako? Ei välttämättä, mikäli niin halutaan. Toteuttaminen vain vaatii sen tosiasian hyväksymistä, että elävässä kaupungissa tarvitaan autoja. Tavarat eivät itsestään ilmesty kauppoihin, vaan tarvitaan autoja. Kaikki eivät myöskään selviä liikkumisesta julkisilla.

Nyt keskustelu autoilusta Helsingin keskustassa käydään ”autopuolueen” ja ”julkisen liikenteen puolueen” kesken. Toinen haluaa helpottaa autoilua keskustassa, ja toinen estää sen.

Mutta on vielä yksi mahdollinen kanta. Helpotetaan autoilua, ja tehdään keskustasta autoton. Kyseessä on keskustatunnelin ja autottoman keskustan yhdistelmä.

Siirretään ydinkeskustan liikenne, niin yksityisautoilu, kuin tavarankuljetus maan alle. Jätetään maan pinta julkiselle liikenteelle.

Rautatieasemalle matkustajia tuovat henkilöautot ja taksit voisivat tuoda ihmiset ja tavarat maan alle. Samoin keskustan liikkeiden tavarat voitaisiin tuodan maan alla liikkeisiin. Ei enää ruuhkia keskustassa, ei pakettiautoja jalkakäytävillä.

Ei kommentteja: