17.9.08

Kaupungin vuokra-asuntotuotantoon uutta potkua!

Vihreiden Miika Lauriala kaipaa blogissaan potkua vuokra-asuntotuotantoon. Olen samaa mieltä.

”Nuoren koulutetun henkilön on käytännössä mahdoton hankkia omistusasuntoa ilman vakituista, turvallista ja kovapalkkaista työtä, joita ei kuitenkaan enää esim. humanistisilla aloilla juuri ole. Miten tähän on tultu?” kysyy Lairiala.

Syy on osittain Laurialan itsensä mainitseman taloudellisen vaurauden lisääntymisessä sekä asuntojen hinnan nousun myötä tapahtuneen mm. vakuutusyhtiöitten vuokra-asuntojen myynnissä.

Mutta suuri syy on myös omistusasumisen ihannoinnissa, joka on jatkunut vuosikymmeniä. Vuokralla asujilta kysellään työpaikkojen kahvipöydissä säännöllisesti miten heillä on varaa asua vuokralla, sekä kerrotaan miten paljon fiksumpaa omistusasuminen on.

Kuten Laurialakin toteaa ”Vuokra-asuminen ei ole enää pitkään aikaan kannattanut suhteessa omistusasumiseen, mutta toisaalta sille ei esim. opiskelijoiden, köyhien ja huono-osaisten keskuudessa ole edelleenkään vaihtoehtoa.”

Mutta Helsingissä vuokra-asuminen on edelleen myös keskituloisille varteenotettava vaihtoehto. Itsekin asun vuokralla, ja itselleni se on taloudellisempi vaihtoehto kuin 30 vuoden velkavankeus pankille.

Yli puolet helsinkiläisistä asuvat yhden hengen talouksissa. Suurelle osalle heistä vuokralla asuminen on omistusasuntoa järkevämpää.

Yksi syy asuntojen tolkuttomiin hintoihin on juuri se, että monet kokevat Laurialan tavoin, että vuokralla asumienen on soveliasta vain opiskelijoiden, köyhien ja huono-osaisten keskuudessa. Jokainen valmistuva on kokenut lähes velvollisuudekseen omistusasunnon. Hinnalla millä hyvänsä.

Laurialan kunniaksi on kyllä sanottava, että hän on ymmärtänyt kyllä vuokra-asunto tuotannon tarpeen.

Helsinkiin tulisi saada nopeasti niin kohtuuhintaisia omistusasuntoja, kuin vuokra-asuntoja. Vaikka Pajunen iloitsee Helsingissä alkavasta rakennusbuumista, niin kyseessä on ylemmälle keskiluokalle ja varakkaille suunnattu rakennusbuumi. Pien- ja keskituloisille ei rakenneta.

Olisi mielenkiintoista kuinka paljon Jätkänsaareen ja Kalasatamaan on tulossa vuokra-asuntoja.

Isoin ongelma on kuitenkin Helsingin oma vuokra-asuntojen tuotanto. Tänä vuonna uusia kaupungin vuokrataloja valmistuu 3, yhteensä 184 asuntoa. Ensi vuonna 4 taloa, 220 asuntoa. Samaan aikaan Helsingissä kaupungin vuokra-asuntoa jonottaa yli 20 000 ihmistä. Siis pienen kaupungin verran ihmisiä. Asunnottomia on reilut 5 000.

Helsingin kaupungin vuokra-asuntotuotanto on siis se, joka tarvitsee potkua.

Ei kommentteja: