10.9.08

Miksi musliminaiset halutaan eristää yhteiskunnasta?

Jo viime keväänä alkanut, mutta kesän aikana lähes unohtunut keskustelu musliminaisten uimahallivuoroista on Iivi Anna Masson kirjoituksen ansiosta noussut uudestaan esille.

Keskustelu on kuitenkin vellonut sen ympärillä, onko musliminaisten oma uimahallivuoro ”positiivista syrjintää”, vai syrjitäänkö nyt ei-muslimeja. Itse pidän ”positiivista syrjintää” erisummallisena terminä. Se on vain kaunisteleva sille, että jotain ryhmää suositaan toisen kustannuksella.

En usko, että ravintola voisi ”positiivisesti syrjiä” homoseksuaaleja, ja kieltää sisäänpääsy heteroseksuaaleilta.

Kokonaan tuntuu unohtuneen se seikka, että rajaamalla uimahallivuoron musliminaisille, käytännössä hyväksytään heidän eristäytymisensä/eristämisensä yhteiskunnasta.

Britanniassa on herätty pikku hiljaa huomaamaan se, että maahanmuuttajaryhmien eristäytyminen omiin oloihinsa on johtanut siihen, että jopa toisen ja kolmannen polven siirtolaisissa on ihmisiä, jotka eivät osaa englantia. Yleensä nämä ovat naisia, jotka elävät tiukasti ”vanhan maan” tapojen mukaan. Kielitaidottomina he ovat täysin miestensä armoilla.

Helsingin kaupunki on nyt tukemassa tätä eristäytymistä/eristämistä. Missään nimessä nyt ei ole kyse musliminaisten ”positiivisesta syrjinnästä”. Kyse on siitä, onko musliminaisilla oikeus elää tasavertaisina naisina yhteiskunnassa. Siitä, onko heillä oikeus tavata muita naisia.

Musliminaisten uimahallivuoro voi tuntua pieneltä asialta, mutta se on yksi askel siihen, että musliminaiset saavat/pystyvät seurustelemaan vain toisten musliminaisten kanssa. Näin luodaan pohjaa sille, että ainakin osa näistä naisista tuomitaan elämään tiukan patrialkaalisessa yhteiskunnassa. Yhteiskunnassa, jossa heillä ei ole ihmisarvoa. Onko siis tosiaan kyse ”positiivisesta” syrjinnästä.

Ainoa syy, miksi uimahallivuoro varataan yksinomaan musliminaisille on halu estää heidän seurustelemisensa ei-muslimien kanssa. Miksi siis uimahallivuoroa ei varata pelkästään naisille? Näin muslminaiset voisivat käydä uimahallissa rikkomatta uskontonsa sääntöjä, ja samalla pysyä yhdenvertaisina kansalaisina.

Ei kommentteja: