5.9.08

Terveydenhuollon ammattihenkilöiden nettirekisteri vaarantaa potilasturvallisuuden!

Hallitus on hyväksynyt terveydenhuollon ammattihenkilöiden rekisterin julkaisemisen netissä. ”Rekisteristä selviäisi terveydenhuollon ammattihenkilön nimen ja rekisteröintinumeron lisäksi tämän syntymävuosi ja ammattipätevyys, maininnat mahdollisista erikoislääkäri- tai erikoishammaslääkärioikeuksista sekä tiedot ammattipätevyyden rajoituksista.” (SMT:n tiedote 21.8.2008).

Rekisterin nettijulkaisua perustellaan seuraavasti ”Julkisen tietopalvelun avulla kansalaisen olisi nykyistä helpompi varmistua ennen hoitoa siitä, että terveyspalvelun tarjoaja todella on viranomaisen valvoma, koulutuksen saanut terveydenhuollon ammattihenkilö.” (SMT:n tiedote 21.8.2008)

Kokonaan on unohtunut alan työntekijöiden yksityisyyden suoja, josta mm. ammattiliitot ja tietosuojavaltuutettu ovat huomauttaneet.

Mutta pelottavinta kyseisessä rekisterissä on se, että se mahdollistaa vakuuttavan esiintymisen alan ammattihenkilönä. Rekisteri pitää sisällään tiedot, joiden avulla identiteettivaras voi helposti hakea terveydenhuolto alan töitä toisen henkilön identiteetillä.

Työnantajan tekemä tarkistus TEO:sta tuottaa oikeat tiedot, jolloin huijari pääsee töihin. Etenkin alalla vallitsevan työvoimapulan aikana vakuuttavasti esiintyvä huijari pystyisi siis pääsemään töihin vaikka työnantaja tarkistaisikin tiedot.

Asiaa epäilevä potilaskin löytäisi vain täsmäävät tiedot, jolloin vain sattuma, tai vakava vahinko paljastaisivat huijarin.

Jo ”pelkkä” yksityisyydensuojakin vaatii, että kyseistä rekisteriä ei julkaista netissä. Mutta vielä vakavampaa on se, että rekisterin julkaiseminen vaarantaa konkreettisesti potilasturvallisuuden!

Ei kommentteja: