Kumma miten aika lentää viikonloppuisin...
Tein tänään sunnuntaikävelyn Vanhankaupunginlahdelle. Aluehan on, paitsi teollistuneen Helsingin kehto, luonnoltaan aivan fantastinen kesäkeidas. Tänään siellä olisi ollut perhokalastuksen opetusta ja perhokalastuskilpailu, mutta missasin ne vajaalla tunnilla. No eipähän ollut hirvittävää väen paljoutta.
Suosittelen alueeseen tutustumista lämpimästi. Kannattaa myös piipahtaa ravintola Kuningaskalastajaan, ja sen erinomaiseen terassiin.
Practical Photography lehden innoittamana osa tänään ottamistani kuvista on mustavalkoisia. Kahdesta on sekä väri, että mustavalkoinen versio. Kyseisen lehden toukokuun numerossa on juttua mustavalkokuvauksesta, ja muutenkin lehti on mitä suositeltavin.
Laite esittelyitä ja testejä toki löytyy, mutta lehti on painottunut kuvien ottamiseen. Kyseessä ei ole digikuvaus-lehti, vaan paino on perinteisessä kuvaamisessa. Samat periaatteethan pätevät myös digikameralla kuvaamiseen, eli kiinnostavaa luettavaa koko lehti. Digitaali-ajan lehdet tuppaavat olemaan nimenomaan digitaali
kamera -lehtiä, eli tekniikkaan painottuvia.
"The Chile Pepper Encyclopedia" kirjaakin olen kerinnyt lukemaan. Tietosanakirja formaattinsa ansiosta voi vapaasti valita mitä aihetta kulloinkin lukee. Painavan asian rinnalla on kirjassa toki kevyempiäkin kohtia, kuten "Folklores and mythology" kappale (useamman aukeaman mittainen), jossa käydään myös eri puolilla maailmaa käytössä olevia tahi olleita tapoja hoitaa vaivoja chilillä.
Karmeimpia hoitokeinoja taisivat olla peräpukamien hoito ULKOISESTI! chileillä, sekä Bolivialainen vatsahaavan parannus keino 14-18 päivän rocoto tai locoto kuuri: 1. päivänä syödään yksi kokonainen rocoto/locoto-chili, 2. päivänä syödään kaksi, 3. kolme jne... Mainittakoon, että tuo rocoto chili kuuluu maailman vahviempien chilen listalle... Tai chiliuute-silmätipat päänsärkyyn... (Älkää kokeilko kotona!)
Nuo voisivat jäädä Duutsoneilta ja Jackassin kavereiltakin tekemättä.
Kirjassa kerrotaan myös miten chili on levinnyt. Jotenkin olen aina vain ajatellut, että kasvit vain leviävät ympäri maailmaan, miettimättä sen tarkemmin miten se tapahtuu.
Chilit (ja siten myös paprikat) ovat lähtöisin Etelä-Amerikasta, ja levisivät Afrikkaan, Aasiaan ja Eurooppaan vasta löytöretkeilijöiden mukana. Orjakauppa Afrikasta Brasilian sokeriruoko-tiloille edesauttoi leviämistä tehokkaasti.
Unkariinkin chilit ja paprika tulivat siis Etelä-Amerikasta.