24.8.07

Säästetään palkoissa, syöpäpotilaat kärsivät

HS kertoo tänään vaarallisen pitkiksi venyneistä syöpäleikkaus-jonoista.

Syöpäleikkaukseen tulisi ehdottomasti päästä viimeistään neljän viikon sisällä, mutta Uudellamaalla jonot ovat jopa yli viisi viikkoa.

"Jonot pidentyvät yleensä kesäisin jonkin verran, mutta tänä vuonna pula leikkaussalihoitajista on heikentänyt tilanteen erityisen pahaksi. 'Osa leikkaussaleista on jouduttu pitämään kiinni.'"

Ja miksi on pulaa leikkaussalihoitajista? Siksi, että leikkaussalihoitajan palkalla ei pääkaupunkiseudulla elä. Viime kesänä lasten ei-kiireelliset leikkaukset pistettiin jäihin juuri leikkausalihoitajien pulan takia.

Tuolloin tilanteesta selvittiin vuokratyövoimalla. Eli maksamalla moninkertaiset hinnat välitysfirmoille.

"Jos kalliit tutkimukset menevät vanhaksi ja tauti etenee, leikkaustulos huononee. Hoitokulut kasvavat, kun joudutaan tekemään uusia tutkimuksia", osastonylilääkäri Jarmo Salo Helsingin Meilahden sairaalan sydän- ja keuhkokirurgian klinikalta kertoo.

Eli nyt säästetään palkoissa, ja samalla kasvatetaan hoitokuluja. Eikö laikkausalihoitajien palkkoja voisi nostaa, ja samalla säästää vuokratyövoiman käytössä ja hoitokuluissa?

Lisäksi tässä käydään todella raakaa peliä syöpäpotilaan psyykkeellä. Muistan itse piinallisen hyvin sen n. 2 viikkoa, jotka itse leikkausta odotin. Jo pelkkä diagnoosi on shokki, ja leikkauksen, eli hoidon aloittamisen odottaminen on suoraan sanoen mielipuolista aikaa. HÄPEÄ HUS!

Ei kommentteja: